Houten

Januari 2015. In de gemeente Houten is – in samenwerking met De Rading – op 19 januari 2015 een informatieavond georganiseerd voor gezinshuis- en pleegouders. Gezinshuisouder Miriam Erlings van gezinskring ’t Huys is in Houten de drijvende kracht.

Een 15-tal pleegouders wisselden die avond met elkaar van gedachten. Er bleek een grote behoefte om met de gemeente een gesprek te hebben over de veranderingen in de jeugdhulp en de gevolgen voor pleeggezinnen. Duidelijk werd ook dat pleegouders en gezinshuisouders veel onderlinge steun kunnen bieden.

Maart 2015. Binnenkort volgt het gesprek met de gemeente Houten. De vragen die daarbij aan de orde komen zijn:

  1. Gaat er iets veranderen voor pleegouders en pleegkinderen nu de gemeente de verantwoordelijkheid heeft voor de jeugdzorg? En zo ja, wat?
  2. Kunt u aangeven wat de gemeente voor pleegzorg kan betekenen, welke activiteiten en/of voorgenomen beleid u heeft t.a.v. pleegzorg?
  3. U zult in de jeugdzorgnota ongetwijfeld spreken over preventief beleid en eigen kracht. Kunt u aangeven hoe u die begrippen concreet vertaald naar de pleegzorg?

April 2015. Op 20 april 2015 hebben pleegouders en gezinshuisouder Miriam Erlings met de wethouder jeugd Van Liere van de gemeente Houten  een kennismakingsgesprek gevoerd.

Het gesprek ging enerzijds over concrete en praktische vragen en knelpunten van deze opvoeders en anderzijds over de betekenis van (een netwerk van) pleeggezinnen en gezinshuizen voor de gemeente Houten. In het bijzonder kwam de relatie met het sociale wijkteam aan de orde. In september volgt een tweede gesprek met de wethouder. Op korte termijn is er een ‘ambtelijk’ overleg over het nut van een lokaal netwerk van gezinsvormen.

Februari 2016. De ontwikkeling van een netwerk vraagt tijd en inzet. In de tweede helft van 2015 heeft een aantal pleegouders uitgesproken actief te willen zijn, maar tegelijkertijd erg druk te zijn. Nu komen we 1 maart weer bij elkaar voor een nieuwe start.

April 2016. De nieuwe start komt er aan. Een kleine groep pleegouders wil er de schouders onderzetten, met een kick-off bijeenkomst voor de zomer.

Op 10 september 2016 organiseerde een initiatiefgroep een ontmoetingsmiddag in Houten voor alle pleeggezinnen. Klik hier voor de Nieuwsbrief van september 2017.

De ontmoetingsmiddag was een groot succes. Inmiddels zijn bijna 30 pleeggezinnen deelnemer aan het netwerk pleeggezinnen Houten e.o. Het netwerk organiseert diverse activiteiten: koffie-ontmoetingsbijeenkomsten bij pleegouders thuis, dierenmiddagen. Klik hier voor de Nieuwsbrief van december 2017.

Het verslag in het Houtens nieuws ’t Groentje.

Op 17 mei 2017 organiseert het netwerk samen met de gemeente een thema bijeenkomst met en voor allerlei maatschappelijke organisaties. Voor meer informatie is dit de uitnodiging. Lees ook het persbericht

Op 15 juni verscheen er een artikel over het netwerk in ’t Groentje.

Juli 2017. De derde Nieuwsbrief van het netwerk Houten. Met de activiteiten voor het najaar 2017.

In het najaar van 2017 heeft het netwerk verschillende activiteiten georganiseerd, zoals een thema-avond over hechting, een workshop schilderen voor kinderen, en enkele koffiebijeenkomsten.

Onlangs heb ik mijn Jaarverslag 2017 opgesteld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.