Onderzoeksinstituten & databanken

Het Nederlands Jeugd Instituut heeft een selectie van relevante onderzoeken opgenomen in de databank Nederlands Onderzoek Jeugd en Opvoeding. Deze databank bevat beschrijvingen van lopend en afgesloten onderzoek. Je kunt op onderwerp selecteren, zoals pleegzorg, uithuisplaatsing, residentiële jeugdzorg. Hier de link naar het NJi

Het Gezinspiratieplein geeft een impuls aan onderzoeken en kennistrajecten over het professioneel opvoeden van kinderen met meervoudige en complexe problematiek.

ZonMw investeert in de gezondheid en het welzijn van de jeugd. Dat gebeurt via uiteenlopende programma’s. Zorg voor jeugd is een kennisontwikkelingsprogramma, gericht op een betere zorg voor Jeugd.

Onlangs presenteerde ZonMw tien jaar onderzoek naar zorg voor de jeugd in de publicatie ‘En…werkt het?‘ Aan de hand van tien thema’s zoals hulp bij het opvoeden, kindermishandeling en Multi probleemgezinnen geeft de publicatie zicht op de onderzoeksresultaten en een beeld hoe deze resultaten een weg vinden naar de praktijk. Daarnaast geeft de publicatie een indruk van de nieuwe inzichten rond jeugdonderzoek die ‘werkende weg’ ontstonden.

Het JeugdOnderzoeksPlatform (JOP) is een interuniversitaire samenwerking tussen UGent, VUB en KU Leuven en staat in voor het ontsluiten van bestaand en eigen jeugdonderzoek (JOP-monitor).

Het Lectoraat Jeugd en Gezin doet onderzoek naar het opvoeden en opgroeien van jongeren.

Hogeschool Windesheim: Samen de (sch)ouders eronder. Onderzoeksproject (lopend) – Een groot te kort aan pleeggezinnen is niet het enige probleem van Pleegzorg Nederland. Van alle plaatsingen wordt ook nog eens zo’n 30% – 50% voortijdig beëindigd met alle gevolgen van dien. Goede afspraken, zeggenschap van het pleegkind en een gelijkwaardige samenwerking tussen biologisch gezin, pleeggezin en beide sociale netwerken kan het aantal van deze breakdowns verminderen. Hoe kunnen we dit ondersteunen?

Het onderzoek Samen de schouders eronder levert vier producten op:

  • een visie op netwerkbegeleiding
  • de rapportage van het onderzoek naar de gebruikte methodieken in Nederland
  • een handreiking om netwerkbegeleiding in te zetten en
  • een bijbehorende toolkit.

Google Scholar is een mooie zoekmachine. Je krijgt verrassende resultaten.

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.