Andere gezinsvormen

Als gevolg van de (stelsel) veranderingen in de jeugdhulp heb ik de verwachting dat de grenzen tussen de verschillende gezinsvormen enigszins zal gaan vervagen en dat er nieuwe vormen zullen ontstaan. Dat biedt kansen voor (meer) maatwerk, maar roept ook de nodige vragen op over organisatie, kwaliteit en financiering.

Gezinshuizen en pleeggezinnen zijn er voor uithuisgeplaatste kinderen (vandaar ook de term ‘in huis plaatsen’). Belangrijk is natuurlijk om uit huis plaatsen te voorkomen. Dat kan door tijdelijke opvang te bieden, als steun bij het opvoeden. Tot nu toe ben ik de volgende aanduidingen tegengekomen

  • Gezinshuis Plus
  • Meeleefgezin
  • Steunouder
  • Behandelgezin
  • Huis om te Zijn
  • 18+ huizen

logo gezinshuis.com nieuwEen Gezinshuis-Plus is een kleinschalige vorm van residentiële zorg voor kinderen met (basaal) sterk ontregeld gedrag, veelal veroorzaakt door complex trauma. Gezinshuis-Plus is bedoeld voor kinderen die op het moment van opname tussen de  8 en 14 jaar oud zijn, met een (al dan niet potentiële) ‘machtiging gesloten’. Het is een alternatieve woonvorm met als belangrijkste doelen: het voorkomen of verkorten van een gesloten traject, herstel van het gewone leven en het opvoeden naar een volwaardig burgerschap.

BuurtgezinnenBuurtgezinnen.nl organiseert laagdrempelige opvoedondersteuning.

meeleefgezinlogoStichting MeeleefGezin ondersteunt ouders met een psychiatrisch probleem met een kind in de leeftijd van 0 tot en met 4 jaar.

steunouder-logoSteunouders zijn vrijwilligers die een kind met een zekere regelmaat, een dag of meerdere dagdelen opvangen.

leger-des-heils-schild logoHet Leger des Heils heeft naast gezinshuizen ook het Kort Verblijf Gezin en het MTFC gezin in haar aanbod.

Huis om te Zijn. Het Huis om te Zijn biedt jongens van 12 tot en met 17 jaar uit de regio Nijmegen een tijdelijke plek om tot rust te komen. Het doel is om zo vroeg mogelijk betrokken te zijn bij jongens die dreigen te ontsporen, zodat verdere escalatie van gedragsproblematiek voorkomen kan worden. Een ervaren echtpaar neemt als ondernemende gezinsouders de begeleiding van de jongens op zich.

Er komen steeds meer ‘huizen’ die zich richten op jongeren die 18 jaar zijn geworden, maar nog niet zelfstandig kunnen wonen. logo eileanEilean is zo’n huis. Op ons eiland wil ik een plek realiseren, waar 8 jonge vrouwen vanaf 18 jaar, die buiten de pleegzorg vallen, een ‘begeleid wonen’ plek wordt geboden.

Een andere variant is die van gezinshuisboerderij: (natuur) boerderij, dagbesteding en gezinshuis. Een voorbeeld in ontwikkeling is gezinshuisboerderij Heijmenhoeve, wat staat voor thuiskomen op de hoeve.Heijmenhoeve

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.