Verborgen oplossingen: nieuwe werkwijze tegen uithuisplaatsing!


Verborgen Oplossingen is een innovatief project waarmee een werkwijze is ontwikkeld om uithuisplaatsing te voorkomen. Deze werkwijze houdt in dat Spirit samen met de jongere en het gezin werkt aan het op orde krijgen van hun ‘bestaanszekerheid’ oftewel een stabiele basis. Samen met het gezin kijken we vanuit hun perspectief wat hiervoor nodig is. Daarbij zoomen we in op de thema’s: steun, wonen, werk/opleiding/dagbesteding, financiën (inkomen & schulden) en gezondheid (fysiek & mentaal). Oftewel, de Big 5.

Bron: Spirit

Nieuwe wegen

Hoe meer problemen er zijn in een gezin, hoe meer stress dat oplevert. In reactie daarop wordt vaak zorg ingezet. Maar lossen we daarmee nou het echte probleem op? De werkwijze die in het project Verborgen Oplossingen is ontwikkeld, slaat nieuwe wegen in: niet méér van hetzelfde, maar juist op zoek naar de verborgen oplossingen. Een belangrijk doel is het verminderen van stress en het opbouwen van bestaanszekerheid. Want zonder bestaanszekerheid zijn mensen aan het ‘overleven’ en komt zorg niet aan.

We werken direct aan oplossingen (binnen en buiten de zorg) die de stress in het gezin verlagen, waardoor het explosiegevaar en de onveiligheid verminderen. Deze manier van werken draagt bij aan het voorkomen van uithuisplaatsing, verminderen of verkorten van de vraag naar verblijf in de jeugdzorg.

Samen met het gezin of de jongere bespreken we welke oplossingen volgens hen helpen om de bestaanszekerheid duurzaam te verbeteren en daarmee ook de stress te verminderen. We kijken wat de gewenste situatie is, op basis hiervan ondersteunen we het gezin bij het maken van hun maatwerkplan en bij het uitvoeren daarvan. We bespreken welke acties het gezin zelf kan ondernemen, wat onderwerpen zijn waar ondersteuning bij nodig is, hoe het sociale netwerk daarbij betrokken kan worden en brengen in kaart welke acties niet lukken omdat de bureaucratie in de weg zit. Hiervoor zoeken we samen met de gemeente en netwerkpartners naar maatwerk oplossingen.

Meer weten?

Download hier het eindverslag van het project Verborgen Oplossingen. Ben je benieuwd naar een samenvatting van resultaten, lessen en inzichten van Verborgen Oplossingen, bekijk dan de factsheet.

Heb je nog vragen? Stuur dan een mail naar info@spirit.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.