Jeugdzorg mist veel migrantenkinderen


Gemeenten moeten zich meer richten op gezinnen met een migratieachtergrond. Die blijven kwetsbaar, concludeert het Kennisplatform Integratie & Samenleving vandaag in het rapport ‘Leefomstandigheden van kinderen met een migratieachtergrond’.

Het Kennisplatform Integratie & Samenleving, onderdeel van het Verwey-Jonker Instituut, zet vandaag de nieuwste cijfers op een rijtje. In Nederland heeft bijna een kwart van de jeugd tot 20 jaar een migratieachtergrond. Dat zijn ruim 944.000 kinderen. Ze groeien bijna zes keer zo vaak op in armoede als de Nederlandse jeugd. Antilliaanse en Marokkaanse jongeren zijn ruim drie keer zo vaak werkloos als jeugdigen met een Nederlandse achtergrond. Onder Surinaams- en Turks-Nederlandse jeugd is het werkloosheidsrisico ruim twee keer hoger.

 

HBellaart
Onderzoeker Hans Bellaart van het Kennisplatform Integratie en Samenleving,  vindt het wel kwalijk dat ze nog steeds minder kans hebben op een goede en gezonde leefsituatie.

 

Er zijn ook goede voorbeelden, zoals in de Haagse Schilderswijk waar moeders gezinnen ondersteunen en zo de drempel naar jeugdhulp verlagen. Het jeugdteam in het Zaanse Poelenburg trekt veel de wijk in, combineert psychologische hulp met opvoedadviezen en bouwt zo vertrouwen op in gezinnen die eerst heel achterdochtig waren over hulp.

bron: Trouw, Maaike Bezemer, 5 juli 2017. Meer informatie over het Verwey-Jonker Instituut

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s