Aantal pleegouders kan niet eindeloos blijven groeien


Groei is nooit oneindig en dat nieuwe aanwas stokt en het aantal pleegouders stabiliseert, lijkt er dan ook op te duiden dat de grens van wat haalbaar is langzaam in zicht komt.

Dat concludeert het Reformatorisch Dagblad in een artikel over de pessimistische boodschap van Pleegzorg Nederland dat  de aanwas van nieuwe pleegouders stokt.

Of een „scherpere” dan wel „specifieke” campagne nog wat uithaalt, is nog maar de vraag. De overheid kan niet eindeloos een beroep doen op pleegzorg, net zo min als ze dat kan op mantelzorg. Uithuisplaatsingen proberen te voorkomen is een goed streven en als dat met een nog groter beroep op (weekend)pleegouders valt te realiseren, is dat mooi. Tegelijkertijd zal pleegzorg nooit volledig in de plaats kunnen komen van professionele jeugdzorginstellingen. Dergelijke instellingen overeind houden, is en blijft dan ook een overheidstaak.

Dit is een tamelijk oppervlakkige ‘analyse’. Adri van Montfoort is van mening dat jeugdhulp meer een ‘volkszaak’ moet worden. Dat betekent onder andere dat de zorg voor kinderen zichtbaarder moet worden in de (lokale) samenleving en dat niet alleen gefocust moet worden op pleegzorg, maar breder gekeken moet worden, naar diverse gezinsvormen en formele en informele steun in de buurt. De handreiking ‘Jeugdhulp in gezinsvormen’ kan gemeenten daarbij helpen, al moet deze handreiking nog wel vertaald worden naar concrete acties.

Bron Reformatorisch Dagblad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s