Overplaatsen – Het schaadt


Er is een tekort aan pleegzorg, maar niet alle kinderen horen daar thuis, schrijft Peer van der Helm. Soms is een tehuis beter. Veel gemeenten kiezen voor zo licht mogelijke zorg, bij het kind thuis. Dat is de beste optie volgens de VN en vaak vele malen goedkoper dan een pleeggezin of residentiële zorg (opvang in instellingen).

Peer van der Helm in NRC:

Toch moeten we, gezien de ervaringen, bijvoorbeeld in Denemarken en recent ook in België, voorzichtig zijn om vanuit ideologische redenen nu residentiële voorzieningen te snel af te bouwen. We moeten voorkomen dat kinderen letterlijk in de kou komen te staan. De ervaringen van die landen leren dat er een groep kinderen is die beter af is in tehuizen – of zelfs in een gesloten instelling. Wie die kinderen zijn, daar is dringend onderzoek naar nodig.

Het is dringend nodig dat er voor gemeenten betere handvatten komen om snel tot een stabiele plaatsing te komen. Gemeenten kunnen dat niet alleen. Ieder kind heeft stabiliteit nodig om het de kans te geven weer terug naar het ouderlijk huis te gaan of een band op te bouwen met andere betekenisvolle personen in zijn omgeving, een van de basisbehoeften van ieder mens. Daar moeten we onze hulp snel op aanpassen want iedere overplaatsing is er een te veel.

Bron: NRC en meer informatie over het Lectoraat Residentiele Jeugdzorg

NB 1 Peer van der Helm merkt op dat we onze hulp snel moeten aanpassen, om overplaatsingen te voorkomen. Een begin is o.a. gemaakt met de handreiking ‘Ruimte voor jeugdhulp in gezinsvormen’.

NB 2 Om een band op te bouwen met andere betekenisvolle personen in zijn omgeving, een van de basisbehoeften van ieder mens, is het nodig dat jeugdhulp meer ingebed is in de (lokale) samenleving. Zie ook mijn korte reflectie op Kennisnet Jeugd.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s