Gemeente bespaart kosten door verlengen pleegzorg


Het verlengen van pleegzorg voor jongeren die op hun 18e nog niet klaar zijn om zelfstandig te leven, bespaart de samenleving naar schatting 1,27 euro aan kosten per geïnvesteerde euro. Dat blijk uit een zogenaamde maatschappelijke business case van adviesbureau Sinzer.

De geschatte kostenbesparing komt vooral terecht bij gemeenten, die beslissen over het verlengen van pleegzorg en ervoor betalen. Zij besparen bijvoorbeeld op voorzieningen voor dak- en thuislozen, bewindvoering bij schuldenproblemen en andere vormen van ondersteuning. De rijksoverheid is minder geld kwijt aan de gevolgen van criminaliteit, zoals de kosten van het strafrechtproces en detentie. Jongeren gaan erop vooruit door gunstiger toekomstsperspectieven op allerlei terreinen. Zorgverzekeraars ten slotte zijn minder kwijt aan verslavingszorg en ggz.

De maatschappelijke businesscase is gebaseerd op een doorrekening van geschatte kosten van problemen die zich kunnen voordoen als jongeren te vroeg op eigen benen komen te staan en niet kunnen terugvallen op een sociaal netwerk. De onderzoekers berekenden de kans dat die problemen zich voordoen op grond van vragenlijsten die zijn ingevuld door 50 pleegouders en 36 pleegjongeren.

Bron: Gezinspiratieplein; Sinzer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s