Leren van ervaringen


Op verschillende plaatsen ontwikkelen zich netwerken van gezinsvormen. In verschillende gemeenten mag ik deze netwerken ondersteunen. Wat heb ik tot nu toe geleerd?

Omvang netwerk. Er moet een bepaald evenwicht zijn in het aantal gezinsvormen (‘massa’) en het gebied ( de fysieke afstand). Voldoende pleeggezinnen, of andere gezinsvormen, leven in een gebied met een herkenbare identiteit, een wijk, dorp of gemeente. Precieze aantallen zijn niet eenvoudig te geven. Een minimum van 10 actieve pleegouders in een gemeente als Houten lijkt me nodig. inmiddels zijn 30 pleeggezinnen betrokken bij het netwerk. dat is meer dan de helft van het totaal aantal in Houten.

Eigenaarschap. Het netwerk moet ‘eigendom’ zijn van de pleegouders, gezinsvormen. Dat wil zeggen dat zij zich verantwoordelijk voelen voor het instand houden van dat netwerk en actief zijn in het (1) organiseren van activiteiten, (2) de organisatie van het netwerk en (3) het onderhouden van de onderlinge contacten.

Modereren. Er moet een ‘organisator’ of ‘moderator’ zijn voor het het netwerk. In ieder geval in het begin, als ‘startmotor’ tot deelnemers zich ook ‘eigenaar’ voelen. De moderator kan in het begin een ‘buitenstaander’ zijn (een projectleider van De NVP of iemand van het sociaal wijkteam), maar moet snel een ‘binnenstaander’ worden. Dat is een actor in het netwerk. En dat is een pleegouder, gezinshuisouder, maar kan ook een medewerker van het sociaal (wijk)team zijn (of een duo).

De rol van de gemeente. De gemeente moet haar verantwoordelijkheid voor de vernieuwing van jeugdhulp (in gezinsvormen) voelen en specifiek: een netwerk gezinsvormen zien als en belangrijk ‘middel’ om jeugdhulp te vernieuwen en terug te brengen in de samenleving. Middelen zijn: een duidelijke visie op jeugdhulp in gezinsvormen en ondersteuning van het netwerk (financieel, organisatorisch). Een klein budget is helpend.

Maakt een netwerk ‘verschil’? Wat ook helpt is met de leden van het netwerk voelbaar of zichtbaar maken waarin en netwerk verschil kan maken. Een tijdelijke opvang bij een van de andere pleeggezinnen, kan een eigen kracht conferentie voorkomen (á € 3.000,=) of voorkomt een dure breakdown van een plaatsing. Dat zijn concrete voorbeelden.

Lange adem. Er is een lange adem nodig. Een netwerk heeft tijd nodig om te ontstaan, te groeien en duurzaam te worden. Het is zinvol (nodig) om een jaar vooruit een waaier aan activiteiten te plannen en aan individuele leden van het netwerk ‘toe te wijzen’. Er moet een bepaalde regelmaat of frequentie van activiteiten ontstaan, wat het verwachtingspatroon van de deelnemers beïnvloedt.

Rol van de pleegzorgorganisatie. Die rol is vooral ondersteunend naar het netwerk. De organisaties moeten nadenken over organisatie van ontmoetingen op lokaal niveau en hun bijdrage daarbij.

Wordt vervolgd. Voor actuele informatie over de netwerken: Lokale Netwerken.

2017-04-27

Tenslotte ook nog een aantal praktische tips van Theo

  1. Kom bij elkaar over de vloer. Het is belangrijk dat pleegouders bij elkaar over de vloer komen. Want als je bij elkaar op de bank zit leer je elkaars huis en manieren kennen en wordt het laagdrempeliger om een keer om hulp of tips te vragen als je dat nodig hebt.’
  2. Neem een proactieve houding aan. ‘Vraag eens wie er op de school van je pleegkinderen de gedragswetenschapper is. Of neem contact op met de wijkagent en leg je situatie uit. Als er dan wat gebeurt, kennen ze jullie al en begrijpen ze de pleegzorgsetting. Proactief zijn kun je als netwerkleden samen doen. Het komt de zorg voor je pleegkinderen ten goede omdat je snel weet wie je waarvoor kunt inschakelen als dit nodig is’.
  3. Bespreek regelmatig (maandelijks) met elkaar een thema.
  4. Organiseer regelmatig een gezinsactiviteit. Zo leer je elkaar beter kennen en de kinderen leren dat zij niet de enige pleeg- of gezinshuiskinderen zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.