Breuken in pleeg- en gezinshuiszorg


In het kader van haar masteropleiding Jeugdzorg aan de Hogeschool Leiden deed Nita Peetoom onderzoek naar breuken in de pleeg- en gezinshuiszorg, in opdracht van Horizon Jeugdzorg. Kinderen die niet meer thuis kunnen wonen, komen tegenwoordig vaker in een pleeggezin of gezinshuis terecht dan in een residentiele instelling. Daar staan zonder uitzondering bevlogen en gemotiveerde ouders klaar om het kind te helpen en op te voeden. Dat is niet altijd eenvoudig, want de kinderen missen hun biologische ouders en voelen zich vaak eenzaam en schuldig. Uit recent onderzoek blijkt dan ook dat er vaak breuken ontstaan in de pleeg- en gezinshuiszorg, ondanks de inzet van pleegouders.

 Een belangrijke bevinding van Peetoom is dat pleeg- en gezinshuisouders, pleegkinderen en biologische ouders te maken hebben met sterke onderlinge loyaliteitsgevoelens en schuldgevoelens. Dit ‘circus’ van relatiedynamieken kan bij pleegkinderen eenzaamheid en moeilijk gedrag veroorzaken, zoals terugtrekking en agressie. Dat leidt vaak weer tot spanningen en conflicten, waar het pleegkind zich enorm schuldig over kan voelen, zeker als het in puberteit komt.

Bron: Kennisnet Jeugd

 

2 Comments

  1. Op het symposium pleegzorg en gezinshuizen 1 juni 2017 heeft Parlan-jeugdhulp aangeboden presentaties te geven over hoe wij hier op inspelen om pleegouders en gezinshuisouders te versterken (ik ga er vanuit dat ook andere aanbieders dit aanbod hebben gedaan aan de organisatoren van dit symposium)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s