Kwaliteitskader gezinshuizen


De Inspectie Jeugdzorg heeft onderzoek gedaan naar de kwaliteit van jeugdhulp in gezinshuizen. Dit rapport bevat de uitkomsten van het onderzoek.

Uit het onderzoek blijkt dat gezinshuizen voldoen aan een belangrijke behoefte, namelijk het bieden van kleinschalige en langdurige opvang aan kinderen die dit nodig hebben. Kinderen worden hierbij opgevangen in een gezinsgerichte omgeving, waarbij een veilige en geborgen leefomgeving wordt geboden. Positief is dat uit dit onderzoek blijkt dat de gezinshuizen passende hulp kunnen bieden die aansluit bij de problematiek en achtergrond van het kind en de ouders. Ook is positief dat bijna alle gezinshuizen voldoende scoren op de verwachtingen van de inspectie ten aanzien van het leefklimaat.
De Inspectie noemt een aantal verbeter- en aandachtspunten. Waaronder de volgende:
De kwaliteitseisen zoals die gelden voor de reguliere jeugdhulp zijn ook van toepassing op de kwaliteit van professionals die werkzaam zijn in de gezinshuizen. Ook zij dienen te voldoen aan de norm van verantwoorde werktoedeling.
Dit geeft mij enige zorgen, omdat juist de combinatie van professionaliteit en een georganiseerde ‘natuurlijke’ omgeving, met de continue beschikbaarheid van vertrouwde relaties, een krachtig kenmerk is van gezinshuizen. Gaat dat verloren in regelgeving over ‘werktoedeling’. Het dagelijks leven is het werk.

Bron: Rijksoverheid.nl, met daarop ook de brief van Van Rijn aan de Tweede kamer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s