Is gezinshuis te duur?


Al jaren zorgen Judith en Jan Willem Stoker thuis voor tientallen kinderen met stevige gedragsproblemen. Nu wordt hun ‘projectgezin’ opgeheven door de werkgever Horizon. Ze staan voor een onmogelijke keuze.

Het gezin Stoker dacht dan ook met de nieuwe Jeugdwet dat hun toekomst verzekerd was. Tot hun werkgever Horizon vorige maand besloot definitief te stoppen met alle projectgezinnen. “We zijn te duur”, vertelt Jan Willem Stoker, “terwijl we al veertig procent hebben bezuinigd. De huishoudelijke hulp doen we zelf en ook de pedagogisch medewerker is weg. Ik heb een extra baantje erbij genomen en onze auto hebben we weggedaan.”

Horizon-bestuurder Hans du Prie legt uit wat de reden is van zijn besluit om te stoppen met de tien projectgezinnen die voor 31 kinderen zorgen.

“De veranderingen in de jeugdzorg zijn in volle gang, alles is in beweging. Wij worden geconfronteerd met een bezuiniging van 30 tot 50 procent over het hele budget. Niet zo gek dus dat we alles tegen het licht houden. Het is absoluut niet zo dat we zomaar gezinshuizen afbouwen. Sterker nog, op ons terrein staan meerdere gewone gezinshuizen en we hebben honderden kinderen in de pleegzorg. Alleen deze speciale projectgezinnen – een soort gezinshuisplus – zijn te duur geworden. De druk op deze dure jeugdzorgplus neemt sterk toe en we onderzoeken nu alternatieven die goedkoper en effectiever zijn. Er is dus geen sprake van afbraak, eerder van ombouw.”

Lees het hele artikel in Trouw. https://blendle.com/i/trouw/gezinshuis-is-te-duur-geworden/bnl-trn-20160624-6607038

Maar lees ook eens over de businesscase gezinshuizen: over het maatschappelijk rendement. Zijn het ‘kosten’ of ‘investeringen’? https://lokaalnetwerkgezinsvormen.wordpress.com/2015/08/06/bijeenkomst-businesscase-gezinshuizen/

2 Comments

  1. De eerste vraag die bij mij opkomt is wat het verschil is tussen een projectgezin en een gezinshuis. Is de problematiek in een projectgezin veel zwaarder dan in een regulier gezinshuis???? Ik lees in het artikel ook dat “gewone gezinshuizen” op het terrein van Horizon goedkoper zijn dan een projectgezin. Ook hier vraag ik me erg af wat de verschil in problematiek precies inhoudt.

    1. Lodewijk, allemaal terechte vragen, die in het artikel (uiteraard) niet worden beantwoord. Ik ben ook wel nieuwsgierig naar de financiële en inhoudelijke onderbouwingen. Ik denk niet dat wij daar meer van zullen horen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s