‘Beschadigende bescherming’ Jeugdzorg


Een werkgroep van deskundigen vindt dat Jeugdzorg wel veel valt aan te rekenen in situaties als rond de dood van Sharleyne. De werkgroep biedt op 22 maart een petitie aan de Tweede Kamer. In het artikel op Sociale Vraagstukken worden een aantal ‘mythes’ besproken, waaronder ‘Het voorop stellen van de biologische afstamming is ‘per definitie’ in het belang van het kind.’

Biologische afstamming (de ‘bloedband’) blijkt geen voorwaarde te zijn voor het ontstaan van een veilige gehechtheidsrelatie van het kind met zijn of haar primaire verzorger, of dat nu een ouder of pleegouder is. (…) Niet de ‘bloedband’ maar adequate zorg en intensieve en liefdevolle interactie met de baby en het jonge kind en het bieden van structuur en begrenzing aan peuter en kleuter zijn noodzakelijke voorwaarden voor het ontstaan en voortduren van een veilige gehechtheidsrelatie van het kind met zijn of haar primaire verzorger.

De Werkgroep Veilig Opvoeden bepleit een koerswijziging in de aanpak van verwaarlozing en mishandeling van kinderen in problematische gezinssituaties en conflictscheidingen op basis van wetenschappelijk en parlementair onderzoek.

Lees verder op Sociale Vraagstukken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s