Voor straf naar een pleeggezin


In Amsterdam kunnen ‘kwetsbare’ criminele jongeren sinds kort hun rechtszaak afwachten in een pleeggezin in plaats van in de cel. „We waren bang dat hij meteen wilde vluchten.”

Sinds eind 2014 namen in totaal acht Amsterdamse minderjarige verdachten van 12 tot en met 16 jaar deel aan het ‘proefproject forensische pleegzorg’, waarbij minderjarige verdachten drie maanden worden ondergebracht bij een pleeggezin. De selectie was streng. Betrokkenen – zoals de jeugdreclassering, de Raad voor de Kinderbescherming en jeugdzorgorganisaties – moesten het gevoel hebben dat de jongeren nog ‘te redden’ waren. Ze werden verdacht van één of meer ernstige strafbare feiten, zoals straatroof, meerdere diefstallen of mishandeling.

Het proefproject forensische pleegzorg wordt gefinancierd door het ministerie van Veiligheid en Justitie, dat op zoek is naar alternatieven voor het opsluiten van jongeren in justitiële jeugdinstellingen. Het aantal minderjarigen dat wordt opgesloten in Nederland is internationaal gezien hoog, zeker als het gaat om voorlopige hechtenis. Dit leverde ons land vorig jaar nog forse kritiek op van de Verenigde Naties en van kinderrechtenorganisatie Defence for Children.

Verder lezen.

Bron NRC / Handelsblad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s