De angst van een pleegkind


Pleegzorg groeit, en dat vergt meer pleeggezinnen. Benny en Ria van Dijk zijn na veertig kinderen „een klein beetje opvoedmoe”. Maar: „Het was zo goed voor kinderen als het lukte.”

Benny en Ria – hij is rijschoolhouder, zij medewerker in de jeugdzorg – waren dertig jaar lang pleegouders. Zo’n veertig kinderen – ze zijn de tel kwijtgeraakt – vonden onderdak in hun riante woning in Sibculo, een klein dorp in Overijssel op een steenworp afstand van de grens met Duitsland.

Soms bleven de kinderen een paar weken (crisisopvang), soms kwamen ze in weekenden en vakanties (deeltijdpleegzorg), en in ruim de helft van de gevallen bleven ze langer dan een jaar.

In 2014 woonden 21.880 kinderen in Nederland voor korte of langere tijd bij pleegouders. Dat is 70 procent meer dan tien jaar geleden. De groei van de pleegzorg komt volgens Pleegzorg Nederland door het inzicht – in de nieuwe Jeugdwet vastgelegd – dat dit de beste oplossing is voor kinderen die niet thuis kunnen wonen. Belandden kinderen voorheen in een instelling, nu worden ze geplaatst in pleeggezinnen of andere kleinschalige gezinsvormen.

Lees meer op NRC.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s