Pleeggezinnen met andere achtergrond


De helft van de pleegzorginstellingen werft niet gericht naar ouders met een specifieke etnisch-culturele of religieuze achtergrond. Wel is er nog steeds een tekort aan dergelijke pleeggezinnen. ‘Een divers bestand aan pleegouders vraagt een lange adem en een cultuursensitieve werkwijze’, reageert Ellen van Ravenswaaij van jeugdzorgaanbieder Youké. Uit het onderzoek komt naar voren dat instellingen die wél gericht werven, deze acties als succesvol ervaren en dat geleverde inspanningen vruchten beginnen af te werpen.

In Nederland zijn 16.065 pleeggezinnen die de zorg en opvang van 21.606 pleegkinderen op zich nemen. Een derde van de pleegkinderen is van niet-Nederlandse afkomst. Kinderen met een Surinaamse en Antilliaanse achtergrond zijn oververtegenwoordigd, terwijl kinderen van Turkse of Marokkaanse herkomst ondervertegenwoordigd zijn binnen de Nederlandse pleegzorg. Onderzoeker Hans Bellaart van Kennisplatform Integratie & Samenleving: ‘Kinderen uit de laatste groepen worden vaker binnen hun eigen netwerk opgevangen.’

KIS_beeldmerk_RGB2_0_1Lees het hele artikel op de site van Kennisplatform Integratie & Samenleving.

En nog meer. Welke rol speelt religie en etnisch-culturele achtergrond bij het werven en certificeren van pleegouders, de matching tussen pleegkind en pleegouders en de plaatsing in het pleeggezin? Kennisplatform Integratie & Samenleving verrichte naar aanleiding van een binnengekomen vraag verkennend onderzoek onder zestien pleegzorginstellingen. Zie ook:het bericht op de site van het kennisplatform.

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s