We doen het niet alleen


Zorg voor jeugd – daar is iedereen de afgelopen jaren steeds meer van doordrongen geraakt – vraagt een brede scope: een intelligente kijk op de samenhang tussen wat goed opvoeden en opgroeien mogelijk maakt in de brede context van gezin, huisvesting, financiële situatie, onderwijs, familie en sociaal netwerk, de buurt en leefomgeving. Jeugdzorg.

Jeugdzorg komt in beeld als dat opvoeden en opgroeien niet goed gaat, als er problemen zijn die al te lang en te ver boven het hoofd van een gezin zijn uitgegroeid.

Karin Schaafsma schreef een interessant artikel over samenwerken en netwerk in de jeugdzorg. Aan het woord komen Patrick Kenis, Academisch Decaan aan Antwerp Management School en als hoogleraar verbonden aan de universiteit van Tilburg en Annet van Zon bestuurder van jeugdzorg organisatie Lindenhout.

Een heel interessant artikel, weliswaar over netwerken en samenwerking tussen professionele organisaties, maar zeker ook relevant voor gezinsvormen, die samen een netwerk willen vormen.

“Een van de factoren die een netwerk tot een succes maken is dat er passie uitgaat van je doelstelling, datgene waarvoor je het allemaal doet, het resultaat waarvoor je wilt gaan. Dat resultaat zit in wat ik de driver’s seat noem, in zekere zin stuurt dat het netwerk aan. De mate van passie en synergie die dat resultaat geeft, is bepalend voor het functioneren van het netwerk.”

Met die passie bij pleegouders en gezinshuisouders zit het wel goed, voor hun kinderen en gezinsvorm. Is er ook passie voor een gezamenlijk opvangen en opvoeden van kinderen in en uit de buurt en elkaar daarin te ondersteunen?

Lees het hele artikel van Karin Schaafsma.

Meer lezen over Jeugdzorg in de Buurt? Karin Schaafsma was betrokken bij de evaluatie van Jeugdzorg in de Buurt en schreef hierover een reeks artikelen in opdracht van de Stichting Innovatie Jeugdzorg. Er verschenen vijf artikelen die u op de site van de DSP groep kunt downloaden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s