Verdeelgegoochel jeugdhulpgelden


Recent mocht Robert Vermeiren de medewerkers van het centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie Curium-LUMC Gouda vertellen dat er een 20 procent budget krimpt dreigt volgend jaar.

VermeirenJa, twintig procent! Een bizarre mededeling, zeker gezien het aantal gezinnen dat onze hulp vraagt nauwelijks daalt. De reden: het ‘objectieve verdeelmodel’ voor de Jeugdhulp, waardoor de gemeente Gouda (en de hele regio Midden Holland) de komende jaren fors minder geld krijgt voor jeugdhulp.

Het ‘objectieve verdeelmodel’ kent 10 factoren. Het aantal kinderen telt voor bijna de helft mee, sociaaleconomische factoren ruwweg de andere helft.

Hoewel er zeker een verband is tussen sociale factoren en sommige psychische stoornissen bij kinderen (zoals ADHD), valt te betwijfelen dat dit zo sterk de uitgaven beïnvloedt. Vele stoornissen, zoals autisme spectrum stoonis of een eetstoornis, hangen immers nauwelijks of niet samen met sociale factoren.

Slechts één indicator voor psychische gezondheid wordt gehanteerd. Namelijk ‘het aantal ouders met langdurig psychisch medicijngebruik boven een drempel maal het aantal jeugdigen’ (14 procent).

Tegelijkertijd ontbreken te verwachten indicatoren, zoals etniciteit. Nederlanders van Surinaamse en Antilliaanse afkomst maken fors meer gebruik van jeugdzorg, Turkse en Marokkaanse jongeren daarentegen veel minder.

Robert Vermeiren geeft in deze blog op Binnenlands Bestuur forse kritiek op het verdeelmodel en staatssecretaris B=Van Rijn. Lees zijn hele column op de site van BB.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s