Het collectief als nieuwe autoriteit


Deze maand verschijnt er een nieuw boek van Paul Verhaeghe: Autoriteit. Verhaeghe maakt hierin – op basis van Hannah Arendt – een cruciaal onderscheid tussen macht enerzijds en autoriteit anderzijds. Macht is altijd uitgesteld geweld. Het is een ongelijke relatie tussen twee entiteiten. Autoriteit daarentegen is gebaseerd op een drieledige structuur. Een eerste persoon onderwerpt zich op vrijwillige basis aan een tweede op grond van een door hen gezamenlijk erkende derde. Die derde factor is eeuwenlang het patriarchaat geweest.

Autoriteit VerhaegheHet gaat er niet om de vroegere autoriteit te herstellen.

Wat ik veel liever zie is dat mensen zich groeperen rond een gemeenschappelijk concreet doel waar ze samen naar streven, en waar ze ook samen zinverlening uit putten. De nieuwe collectieve vormen richten zich op nabij gelegen, realiseerbare doelen. Ze gaan over hoe we ons vervoer regelen, hoe we onze kinderen verzorgen, hoe we samen energie kunnen opwekken, hoe we ons voedsel produceren.’

Een interessant artikel (interview) in de Correspondent. De grondgedachte van lokale netwerken van gezinsvormen komen hierin terug.

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s