I’m Ready


In Nederland wonen ongeveer 40.000 kinderen in een pleeggezin of een jeugdinstelling. Deze jongeren dreigen in een gat te vallen als zij 18 jaar worden en dan hun jeugdhulp verliezen. Ineens staan zij er alleen voor. Wij willen dat jongeren in de toekomst op hun 18de verjaardag kunnen zeggen: I’m Ready!

In de wet staat dat gemeenten moeten zorgen voor ‘continuïteit van zorg’ aan volwassen jongeren die tot hun 18de verjaardag nog jeugdhulp kregen. Wij willen op deze website graag vertellen hoe jongeren zelf de voorbereiding op zelfstandigheid ervaren en wat volgens hen beter kan in de hulpverlening, ook na de 18de verjaardag.

Met de volgende tien aanbevelingen van de jongeren kunnen instellingen en gemeenten direct aan de slag. Uiteraard op nummer 1. Start op tijd met de voorbereiding: Begin vanaf 16 jaar al met goede voorlichting en informatie over de toekomst na het 18de levensjaar, gericht op de persoonlijke situatie van de jongere.

Ik heb geen onderzoek gedaan naar de betrokkenheid van pleeg- of gezinshuisouders nadat hun pleegkinderen 18 zijn geworden en het huis uit gaan. Ik weet ook niet hoeveel jongeren ‘thuis’ blijven wonen of nog – net als zoveel andere jongeren – nog regelmatig in het weekend naar ‘huis’ komen en zich langzamerhand los maken. Wel ken ik verschillende gezinshuisouders die een zogenaamde ‘Tom Poes list’ verzinnen, om hun jongeren ook na hun 18e jaar te begeleiden naar zelfstandigheid, vanuit een vertrouwde relatie.

Meer informatie op de site van I’m Ready of lees de brochure ‘Van jeugdhulp naar zelfstandigheid’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s