Pleegzorg voor opvang vluchtelingen


Vluchtelingenwerk Vlaanderen, de vijf Vlaamse pleegzorgdiensten en voorzieningen die ervaring hebben met de opvang van minderjarigen hebben een proefproject uitgewerkt om vluchtelingen op te vangen in Vlaamse gezinnen. Het opzet is om binnen enkele weken effectief met de opvang te starten. Kinderen, jongeren en gezinnen op de vlucht kunnen binnenkort opgevangen worden in Vlaamse pleeggezinnen. Het gaat om zowel niet-begeleide minderjarige vluchtelingen als gezinnen.

‘Heel wat geëngageerde Vlaamse gezinnen hebben zich de afgelopen weken spontaan gemeld om hun huis open te stellen om een kind, een jongere of zelfs een hele familie op te vangen’, zegt Peter Jan Bogaert, woordvoerder van Jongerenwelzijn.

Het proefproject moet ervoor zorgen dat de match tussen de kandidaat-opvanggezinnen en de vluchtelingen vlot verloopt. De diensten voor pleegzorg gaan daarom de kandidaat-gezinnen versneld screenen op motivatie en draagkracht. Daarnaast zullen de gastvrije gezinnen extra begeleid en ondersteund worden bij al hun praktische vragen.

Afhankelijk van hun procedure en de plannen van de minderjarige vluchtelingen (en hun gezinnen) kan de pleegzorg een paar maanden of eventueel langer duren. “Het concrete engagement voor dit proefproject wordt de volgende dagen en weken verder ingevuld en besproken”, luidt het voorts in de mededeling van Jongerenwelzijn.

Bron: De Standaard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s