Defence for Children: 55 procent meer hulpvragen


In de eerste helft van 2015 is het aantal hulpvragen dat bij Defence for Children binnen is gekomen met bijna 55 procent gestegen. 251 keer riepen kinderen, ouders en professionals de hulp in van de organisatie in kwesties rond jeugd- en familierecht. Er is een opvallende stijging in het aantal zaken over armoede, zo meldt Defence for Children.

In de eerste helft van 2015 behandelde de organisatie dubbel zoveel vragen over voogdij, omgangsregelingen en echtscheidingen als in de eerste zes maanden van 2014. Ook het aantal meldingen over jeugdhulp nam toe. Sinds de invoering van de Jeugdwet zijn er 76 hulpvragen binnen gekomen, dit is 20 procent meer dan voorheen. Volgens Defence for Children is deze stijging van vragen over jeugdhulp vooral toe te schrijven aan een toename in vragen over pleegzorg en kinderbeschermingsmaatregelen. Tevens klaagden meer volwassenen over het feit dat instanties vermoedens van mishandeling of misbruik niet serieus namen. Het aantal hulpverzoeken over gehandicapte kinderen is ook gestegen.
Onder de hulpvragen zijn twee opmerkelijke trends te zien. Zo is er een opmars in het aantal meldingen over politiegeweld. Hierover kwamen 14 meldingen binnen, tegenover geen in de eerste helft van 2014. Tevens is er een opvallende stijging in het aantal zaken over armoede. “Denk aan complete gezinnen die dakloos raken, omdat mensen de huur niet kunnen betalen,” zo legt directeur Aloys van Rest uit. “Ook de multiproblematiek neemt toe. Neem een gezin dat dakloos is geraakt door een burenruzie. Een van de kinderen moet vanwege een specifieke medische behandeling binnen de gemeente blijven wonen, maar de familie werd het behoorlijk moeilijk gemaakt om vervangende woonruimte te vinden.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: