Pleeggrootouders


In Twente werden in 2014 ruim negentig uit huis geplaatste kinderen opgevangen door hun grootouders na bemiddeling van Jarabee Pleegzorg.

In het hele land zijn 2.400 kinderen via pleegzorgorganisaties ondergebracht bij hun grootouders, zegt Jos Verhoeven, secretaris van de Stichting Belangenbehartiging Pleeggrootouders Nederland. Maar hij schat dat er in totaal wel 6.000 kinderen bij opa’s en oma’s opgroeien.

Problemen
Als er problemen zijn in een gezin, wordt er eerst gekeken of deze thuis opgelost kunnen worden. Op het moment dat anderen de zorg voor een kind overnemen van de ouders, wordt het kind een pleegkind. Soms gebeurt dat doordat ouders zelf hulp inroepen, van bekenden of bij het wijkteam of centrum voor Jeugd en Gezin, en soms doordat de kinderrechter ingrijpt en het kind uit huis haalt.

Tekort
Er bestaat al jarenlang een tekort aan pleeggezinnen. Sinds januari de nieuwe Jeugdwet in werking is, zijn er nog meer pleeggezinnen nodig. In de wet staat dat kinderen bij voorkeur moeten opgroeien in een gezin en niet in een jeugdinstelling. Dat is beter voor een kind, maar tevens goedkoper.

Jarabee
Op dit moment wonen via Jarabee in onze regio in totaal 619 kinderen voor langere tijd in een pleeggezin. Dat is een stijging van 30 procent ten opzichte van 2012. Daarvan wonen zo’n negentig kinderen bij hun opa en oma.

Bron: Tubantia.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s