Wat kost een kind met ernstige psychische problemen?


Sympathiek klinkt het niet: ‘wat kost een psychisch gestoord kind?’ Toch is het volgens Jolanda van der Meer geen onterechte vraag. De zorgkosten stijgen door de toegenomen levensverwachting en vergrijzing naar circa 20 tot 30 % van de overheidsbestedingen in 2040.

Jolanda van der MeerDe kosten bestaan primair uit uitgaven die gedaan worden binnen de geestelijke gezondheidszorg, bijvoorbeeld omdat een kind medicijnen en ouders psycho-educatie nodig hebben. De baten zijn echter moeilijker vast te stellen. Hoeveel kosten bespaar je door (tijdig) hulp te verlenen? Gezien de grote impact van veel psychische stoornissen op kinderen en hun ouders is het waarschijnlijk dat vroegtijdige behandeling secundaire sociale, psychologische én maatschappelijke kosten van de stoornis beperken. Maar hoe groot is die kostenbeperking precies?

Bron: de Kennis-Blogs van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugd Psychiatrie. In de kennisblog van Jolanda van der Meer zijn ook de links opgenomen van het onderzoek, waarnaar zij verwijst.

Vraag: wat zou de kosten-baten verhouding zijn van het opgroeien van een kind met psychische problemen in een pleeggezin of gezinshuis? Daar is geen gericht onderzoek naar gedaan. Dat lijkt me ook erg ingewikkeld. Gedeeltelijk antwoord: er is wel een kostenbatenanalyse gemaakt van de opvang in gezinshuizen (Maatschappelijke Business Case Gezinshuizen).

Inhuisplaatsen biedt kinderen met complexe en meervoudige problematiek een veilige, stabiele woon- en leefsituatie. Dit zorgt voor een sterk verbeterde maatschappelijke positie voor de rest van hun leven. Dit brengt niet alleen grote winst voor het kind, maar ook voor andere betrokken partijen zoals de financiers, waaronder de gemeente.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s