Mentorprojecten en lokale jeugdzorg


Het Verwey-Jonker ontwikkelde de tips over de combinatie van mentoring en jeugdzorg op basis van gesprekken met de Masters in Mentoring van het Oranje Fonds en interviews met sleutelfiguren bij jeugdzorgorganisaties en onder ambtenaren. ik leg de link naar het netwerk van gezinsvormen.

In het nieuwe lokale jeugdhulpbeleid worden de eigen kracht, inzet van vrijwilligers en het informele netwerk rond gezinnen steeds belangrijker. De combinatie van mentoring en jeugdzorg kan juist dan vruchtbaar zijn. Want mentoring gaat al jaren uit van de kracht en kansen van jongeren in plaats van de problematiek.

verwey-jonker-logoDé grote meerwaarde van mentoring is dat mentoren denken in de kracht en de kansen van jongeren: met elkaar proberen die kansen te vergroten door gewoon contact. Mentoring is geen therapie, mentoring is geen hulpverlening, mentoring is geen maatschappelijk werk. Maar mentoring kan wél iets betekenen in de lokale jeugdzorg.

De 12 tips kunnen managers en bestuurders van mentorprojecten helpen met het leggen van contact en het opstarten van een eventuele samenwerking.

Bron: Verwey Jonker Instituut. Download hier het rapport.

Mooi voorbeeld van nieuwe verbindingen

De decentralisatie van de jeugdzorg (naar gemeenten) leidt tot nieuwe initiatieven en verbindingen. Dit is één voorbeeld met een belangrijk principe: het is lokaal georiënteerd of geworteld. De tips hebben betrekking op preventief jeugdbeleid. In pleeggezinnen en gezinshuizen groeien kinderen op die veel steun nodig hebben. De pleegouders en gezinshuisouders zijn uiteraard ook een mentor (niet de ouder) voor deze kinderen, maar toch denk ik dat mentoren van ‘buiten’ hier een goede rol kunnen spelen. Waar mentoren mogelijk een heel belangrijke rol kunnen hebben is in de overgangsfase naar zelfstandigheid, vanuit een pleeggezin of gezinshuis. Het zou een ondersteuningsvorm kunnen zijn tussen begeleid wonen en helemaal alleen zelfstandig worden na een pleeggezin of een gezinshuis. Andersom kunnen pleeg- en gezinshuisouders zelf ook mentor zijn. Het zijn ervaren opvoeders die andere ouders kunnen bijstaan in hun opvoeding, maar ze zouden ook die mentorrol op zich  kunnen nemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s