Het leefkringhuis in Amsterdam Noord


In Amsterdam Noord staat het Leefkringhuis. Het Leefkringhuis is bijna 30 jaar geleden opgericht door enkele betrokken en bewogen mensen in de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord. De bedoeling was een opvangplek te hebben voor kinderen, die om allerlei redenen tijdelijk niet thuis konden zijn. “Wij zijn zeven dagen per week dag en nacht open!”

Wie helpen zij?

Leefkringhuis fotoWij helpen volwassenen en kinderen uit Amsterdam-Noord. Kinderen van 0 tot 18 jaar en moeders al dan niet met kinderen in nood kunnen zo nodig ook blijven slapen. Zo zijn er veel ouders, die alleen voor een kind zorgen en als die ouder dan plotseling naar het ziekenhuis moet, kan een kind natuurlijk niet alleen blijven. Andere redenen: het kan zijn dat vader en/of moeder tijdelijk niet voor de kinderen kunnen zorgen door allerlei persoonlijke problemen, zoals veel ruzies of als er geslagen wordt. Ook voor deze kinderen staat het huis altijd open: dag en nacht, zeven dagen per week.

Zijn er problemen tussen echtelieden, dan zal het Leefkringhuis altijd proberen tot een oplossing te komen en ondersteuning te bieden. Soms kan het noodzakelijk zijn, dat een moeder met kind even thuis weg is. Ook in die gevallen kan het Leefkringhuis helpen. Huiselijk geweld wordt met alle middelen bestreden.

Leefkringhuis en netwerken (gezinsvormen) kunnen elkaar versterken

Een prachtige voorziening natuurlijk met een ‘deugdelijke’ filosofie en benadering. Het is een voorziening op één locatie en dat is tegenwoordig kwetsbaar en kostbaar. Ik zie nieuwe benaderingen opkomen, die vergelijkbare functies (opvang en ondersteuning) hebben: De FamilyFactory, Buurtgezinnen, Steunouders en Meeleefgezinnen. Deze organisaties bieden hulp en ondersteuning bij mensen thuis, in de privésfeer, georganiseerd als een netwerk. Dat is ook het principe van een lokaal netwerk gezinsvormen, waar verbindingen gelegd worden tussen de verschillende gezinsvormen. Wat in een netwerk meestal ‘ontbreekt’ is een centrale plek. Vaak zijn er wel meerdere ontmoetingsplekken, bij mensen thuis of via bijeenkomsten in een zaaltje van een wijkcentrum.

Voor een netwerk is het belangrijk om ontmoetingsplekken te hebben en één centraal punt ligt dan voor de hand. Een locatie of gebouw waar ook andere ‘functies’, zoals het sociaal wijkteam (ambulante hulp) haar werkplek heeft en waar ook gespecialiseerde jeugdhulp (ggz) kan worden ‘beoefend’. Het combineren van functies is jarenlang een hype geweest (en is dat nog steeds). Denk aan brede scholen en multifunctionele accommodaties. Die zijn niet altijd een succes gebleken. Vaak te groot(schalig), te onpersoonlijk, te veel functies die geen waarde toevoegen. Ik ben dus heel voorzichtig in mijn pleidooi voor het creëren van een centrale plek voor een netwerk. Per situatie zal dit anders ingevuld moeten en kunnen worden. Zo kan het Leefkringhuis voor netwerken in Amsterdam Noord een belangrijke rol spelen als ontmoetingsplaats, werkplek en achtervang.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s