Is het gezinshuis een beschermd concept?


Het ‘gezinshuis’ is langzamerhand een bekende gezinsvorm geworden. Er is een grote variëteit (in ontwikkeling) en een eenduidige afbakening wanneer een gezinsvorm een gezinshuis is, is niet eenvoudig te geven. Je kunt je afvragen of dat zo belangrijk is. Toch vraag ik mij soms af of hier sprake is van een gezinshuis. Zo kwam ik onlangs een advertentie van Flevo Zon B.V. tegen, die gezinshuisouders werft en een parttime en fulltime optie aanbiedt:

Aangezien het gezinshuisouderschap zwaar kan zijn, bieden wij twee verschillende opties.

  • Fulltime: je woont in het gezinshuis (er is een scheiding tussen het gezinshuis en het woongedeelte van de gezinshuisouders).

  • Parttime: je behoudt je eigen woonhuis en slaapt 3 a 4 nachten in de week in het gezinshuis.

Op de website van Flevo Zon B.V. en uit de vacature tekst blijkt dat het gaat om een gezinshuis of ‘groep’ van 5 tieners. De organisatie zoekt één op meer echtparen, waarvan één persoon in dienst komt en de andere een vrijwilligersovereenkomst krijgt. De vraag is echter of dit een gezinshuis genoemd kan worden, als er meer echtparen parttime gezinshuisouder zijn, hun eigen woonhuis houden en 3 a 4 nachten ‘slapen’ in het gezinshuis. De structuur is weliswaar een kleinschalige, maar of hier nu sprake is van een gezinsstructuur is voor mij zeer de vraag. Er zijn toch weer meer volwassenen, waar deze kinderen (tieners) mee te maken krijgen. En wonen en werken zijn gescheiden. Ik veroordeel deze opvang geenszins, maar vraag mij af of dit de onduidelijkheid over gezinshuizen niet vergroot.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s