Augeo Schrijft


In AUGEO MAGAZINE – TIJDSCHRIFT OVER KINDERMISHANDELING EN HUISELIJK GEWELD schrijft DEBORAH LIGTENBERG een artikel over het gegeven dat getraumatiseerde kinderen in het onderwijs lang niet altijd worden herkend.

Omdat hun gedrag lijkt op dat van leerlingen met ADHD, autisme of gedragsstoornissen, interpreteert de school het vaak verkeerd. De onmacht van leerkrachten én kinderen met trauma kan dankzij traumasensitief onderwijs beter worden behandeld.

Leony CoppensIn het artikel wordt Leony Coppens geciteerd. Zij is vrij gevestigd klinisch psycholoog en verbonden aan het Top Referent Trauma Centrum van Intermetzo in Den Haag.

 ‘Als een getraumatiseerd kind zich thuis én op school wel weer veilig en geliefd voelt, is herstel mogelijk’

In het artikel zijn ook 10 tips voor ‘traumasensitief’ onderwijs opgenomen. Deze tips zullen voor gezinshuisouders en pleegouders zeer herkenbaar zijn. Bijvoorbeeld:

  • Investeer in de relatie. Bijvoorbeeld door aan het begin van de dag contact te maken. Dit kan door vragen te stellen als ‘Hoe is het met je?’, ‘Heb je goed geslapen?’ en ‘Hoe ging het thuis?’. Meestal weet je dan meteen hoe de vlag erbij hangt.
  • Blijf rustig. Zeker als een kind zichzelf niet goed kan reguleren en een alarmsysteem heeft dat de hele tijd op hol slaat. Voor je het weet jaag je elkaar op.
  • Zorg voor structuur en voorspelbaarheid. Dat geeft rust en verhoogt het gevoel van veiligheid.

Deze tips zijn in een gezinssituatie natuurlijk ‘eenvoudiger’ te realiseren, dan in het onderwijs. Om die reden is het goed dat de (professionele) opvoeders regelmatig contact hebben met de onderwijzers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s