Pleegzorg zorgt niet vanzelf voor minder problemen bij kinderen


Opname in een pleegzorggezin zorgt in het algemeen niet vanzelf voor een betere ontwikkeling of minder gedragsproblemen bij kinderen. Dat blijkt uit 4 meta-analyses van het onderzoek dat de afgelopen 30 jaar naar dit onderwerp is gedaan (Child Abuse Negl. 2015; epub 24 februari).

Anouk GoemansOrthopedagoge Anouk Goemans en collega’s van de Universiteit Leiden noemen het uitblijven van verbetering een reden voor zorg, aangezien kinderen meestal met veel problemen bij pleegouders terecht komen.

Voor hun meta-analyse verzamelden Goemans et al. 29 studies uit uiteenlopende landen en perioden – van Irak tot de VS, van de jaren 70 tot enkele jaren terug. Ook de leeftijden van de kinderen bij het begin van de pleegzorg liepen uiteen van 0 tot 18 jaar. Binnen deze studies werden 4 aparte meta-analyses verricht: naar algeheel (adaptief) functioneren, naar internaliserend en externaliserend probleemgedrag, en totaal probleemgedrag. Afhankelijk van de uitkomst konden gegevens van 1500-2500 kinderen worden geanalyseerd. De follow-upduur verschilde van maanden tot jaren. Voor alle uitkomsten gold dat kinderen na verloop van tijd gemiddeld net iets slechter scoorden, al was het verschil nooit statistisch significant.

Voor de interpretatie van de resultaten is van belang dat alleen gebruikelijke pleegzorg werd geïncludeerd en dat er grote verschillen zijn tussen de landen in de organisatie van hulp aan uit huis geplaatste kinderen. Duidelijk is, schrijven de onderzoekers, dat plaatsing bij pleegouders veel van kinderen vraagt – niet alleen het verdriet en trauma van de uit huis plaatsing, maar ook het aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. Goemans en collega’s pleiten ervoor dat pleegzorgorganisaties consequent de ontwikkeling van kinderen gaan monitoren, zodat op tijd kan worden ingegrepen als een gunstige ontwikkeling uitblijft.

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s