Nogmaals: de maatschappelijke en financiële meerwaarde van gezinshuizen


Ik zette al eerder een bericht over de uitkomst van de maatschappelijke business case gezinshuizen op deze site. Ik doe dat nogmaals omdat ik denk dat de uitkomst van deze kosten-baten analyse voor veel gemeenten interessant is. Kortom: zegt het voort.

In zo’n analyse wordt de maatschappelijke meerwaarde in geld uitgedrukt. Dat is niet een uitdrukking van het ‘verfoeide’ rendement denken. Het laat zien wat de maatschappelijke of inhoudelijke waarde is van (langdurige) opvang en opvoeding in een gezinshuis. Die investering levert stakeholders en vooral de gemeente wat op. Maar de grootste ‘winst’ is natuurlijk voor de kinderen, die een betere uitgangspositie krijgen, door deze investering.

Een citaat uit het persbericht van Gezinspiratieplein:

De uitkomst van deze mBC laat zien dat op de lange termijn de gemiddelde kosten per geplaatst kind lager zijn dan de opbrengsten. Langdurige opvang in gezinshuizen heeft dus een positief maatschappelijk rendement, ter waarde van € 1,30, oftewel van 30%. Inhuisplaatsen biedt kinderen met complexe en meervoudige problematiek een veilige, stabiele woon- en leefsituatie. Dit zorgt voor een sterk verbeterde maatschappelijke positie voor de rest van hun leven. Dit brengt niet alleen grote winst voor het kind, maar ook voor andere betrokken partijen zoals de financiers, waaronder de gemeente. Zij sparen hierdoor (later in het leven van het kind) investeringen uit. De resultaten van deze mBC onderschrijven zowel de inhoudelijke als maatschappelijke en financiële meerwaarde van gezinshuizen. Kortom: investeren in langdurige inhuisplaatsing loont!

Ik ben erg benieuwd naar de reacties en commentaren op dit rapport. Voor degenen die dit bericht lezen: ik wil hen vragen dit bericht verder te verspreiden, vooral naar ambtenaren en bestuurders van gemeenten. Er is een uitgebreide rapportage. Wil je snel op de hoogte gebracht worden? Lees dan het rapport in het kort.

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s