Richtlijnen Jeugdhulp: uithuisplaatsing


Vrijdag 27 maart 2015 was ik te gast bij het NIP (Nederlands Instituut voor Psychologen) bij een lezing over de richtlijnen Uithuisplaatsing & Crisisplaatsing. Om mij voor te bereiden heb ik een aantal dikke rapporten doorgelezen. Gelukkig komen de richtlijnen – of liever gezegd ‘standaarden’ – op een meer toegankelijke wijze op de site van Richtlijnen Jeugdhulp.

Richtlijnen zijn bedoeld om jou als professional te ondersteunen in je dagelijks werk. De richtlijnen jeugdhulp bieden een overzicht van de laatste kennis: op basis van wetenschap, praktijk én cliëntvoorkeuren. Met praktische aanbevelingen en kennis binnen handbereik beslissen jij en je cliënt samen over een effectieve aanpak.

Bartelink,-CoraDe richtlijnen uithuisplaatsing & crisisplaatsing zijn nog niet gepubliceerd op de site. Het is gedegen werk van de auteurs Cora Bartelink, Ingrid ten Berge en René van Vianen, ondersteund door een uitgebreide werkgroep. Belangrijk om hier te melden is dat ‘cliënten’ of ervaringsdeskundigen intensief betrokken zijn geweest bij het opstellen van deze richtlijnen.

Ik zal hier niet uitgebreid ingaan op de inhoud van de richtlijnen. Het gehele proces is gedetailleerd uitgeschreven. Dat moet wel om alles goed af te kunnen wegen (en verantwoorden), maar heeft als nadeel dat het professionals die er mee moeten werken, wellicht zal ontmoedigen. Gelukkig zal de online versie toegankelijker zijn. De richtlijnen zijn ook niet bedoeld om volledig te volgen. De Commissie Richtlijnen Jeugdhulp wijst er op, dat professionals af moeten wijken van de richtlijnen, als dat in hun ogen nodig is vanuit het belang van het kind op de ouders.

Ik wil wel een paar hoofdpunten noemen. Er zijn 3 kernbeslissingen voor uithuisplaatsing, die in beslisschema’s worden weergegeven.

  1. een jeugdige wel op niet uit huis plaatsen
  2. op welke plek een jeugdige te plaatsen (netwerk- of bestandspleegzorg, gezinshuis of residentiële zorg)
  3. een jeugdige wel of niet terugplaatsen

Voor elke kernbeslissing zijn een aantal kernoordelen opgesteld op basis van (uitgebreide) informatieverzameling. Het theoretisch kader gebaseerd op het ‘Framework for the Assessment of Children in Need and their Families’ (Department of Health, 2000).

Zoals gezegd zijn de richtlijnen uithuisplaatsing zeer uitgebreid (onderbouwd). Toch vind ik de richtlijnen en onderbouwing voor de tweede kernbeslissing mager en onvoldoende. Wanneer eenmaal is besloten dat een kind uithuisgeplaatst wordt, is het de vraag waar het kind het best geplaatst kan worden. De richtlijn gaat volgens eigen zeggen hier globaal op in, terwijl dat nu wel een heel belangrijke beslissing is, zeker gezien het risico en de gevolgen van zogenaamde breakdowns. Deze richtlijn (uithuisplaatsing) verwijst voor wat betreft de goede matching, naar de Richtlijn Residentiële zorg en de Richtlijn Pleegzorg (beide overigens nog niet klaar). Dat maakt het voor professionals ingewikkelder.

Er zijn drie mogelijkheden voor plaatsing: pleegzorg, gezinshuis en residentiële woon- of behandelgroep. In ieder geval wordt een gezinshuis niet meer onder ‘residentieel’ geschaard. De omschrijving van het aanbod gezinshuis is zegge en schrijve 6 regels.

Jeugdigen met gedrags- en ontwikkelingsproblemen, die op dit moment niet n staat zijn om in een gezinssituatie te functioneren, worden geplaatst in een residentiële woon- of behandelgroep (pag. 39).

In de bijeenkomst heb ik de vraag gesteld wanneer een jeugdige niet in staat is om in een gezinssituatie te functioneren. Daarop kwamen de volgende antwoorden:

  • de biologische ouders willen dit niet, die moeten er achter staan (NB staan zij dan wel achter plaatsing in een behandelgroep?).
  • ernstige hechtingsproblematiek zou het moeilijk maken om in een gezinssituatie te functioneren (NB mij is niet helemaal duidelijk hoe dit dan werkt).
  • en – heel plat – er zijn geen plaatsen in pleeggezinnen of gezinshuizen beschikbaar (NB dat is het doel van de Alliantie Kind in Gezin).

Hier is de directe link naar de richtlijnen uithuisplaatsing. Deze is naar verwachting over enige maanden ingericht.

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s