Grootste financieel risico bij jeugdzorg


Per 1 januari van dit jaar zijn in Nederland officieel drie grootschalige decentralisaties ingegaan: die van de wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de participatiewet en de jeugdzorg. Volgens de overheid zijn gemeenten inmiddels voldoende klaar voor hun nieuwe taken. Volgens BMC Advies, dat zich baseert op ervaringen bij zo’n 60 gemeenten, klopt dat beeld, maar ligt er nog wel veel werk bij gemeenten om de transities in 2015 succesvol voort te zetten.

De grootste onzekerheid en de grootste afwijkingen werd door 95% van de adviseurs geïdentificeerd bij de jeugdzorg. Daar spelen diverse elementen een rol. Allereerst beschikken gemeenten niet over actuele gegevens en daarom ook niet over werkelijke kosten. Verder staat het budget onder druk vanwege de groeiende vraag. Daarnaast zal de druk toenemen omdat tegelijkertijd het traject van afschalen snel wordt ingezet en daarmee het beroep op de eerste lijn zal toenemen. Tenslotte wordt voorzien dat sociale teams grote voorzichtigheid gaan betrachten in jeugdzorgvragen om risico’s op ongelukken te voorkomen. Verwacht wordt dat door deze processen de druk zal toenemen. BMC Advies schat in dat inhoudelijke en financiële risico’s groot zijn en dat in 2015 interventies nodig zijn om de gewenste verandering door te zetten.

Er is bij veel gemeenten nog geen transformatieagenda. Lees hier het hele artikel over de tussenstand van de decentralisaties op consultancy.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s