Eindelijk maatwerk?


In de Correspondent een aantal artikelen over de transitie per 1 januari 2015.

Vanaf morgen zijn gemeenten verantwoordelijk voor het leeuwendeel van onze zorg. De aanloop leverde bergen bezorgde rapporten en artikelen op. Veel zorgen zijn terecht, maar kijk ook eens naar de kansen die het nieuwe zorgsysteem met zich meebrengt.

Het is de grootste en meest ingrijpende verandering in het Nederlandse zorgstelsel ooit. Geen wonder dus dat de meeste artikelen die in 2014 verschenen een bezorgde, of zelfs ronduit alarmistische toon aansloegen. Want, ja…

… Veranderen en tegelijk bezuinigen. Kan dat eigenlijk wel?… Gaan de veranderingen niet allemaal veel te snel?… Begrijpt iedereen wel wat hun vanaf morgen te doen staat?… En: weten al die ambtenaren bij de gemeente wel hoe ze rekening houden met de privacy van hun burgers, die ineens op hun zorg zijn aangewezen?

Het jaar 2015 is één van de belangrijkste jaren in de geschiedenis van onze verzorgingsstaat, omdat in dit jaar het ‘ongelijkheidsbeginsel’ wordt geboren. En omdat we met behulp van dat beginsel schrijnende gevallen als gevolg van dehumaniserende bureaucratie naar de mestvaalt der geschiedenis kunnen verwijzen. Gaat dat ook echt lukken?

Lees het hele artikel van Karel Smouter in de Correspondent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s