Verbinding jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning


Wie door de bomen het bos wil zien in de transitie van de jeugdzorg, raad ik aan om het overzicht op de site van Movisie te lezen. Dan krijg je misschien weer een gevoel van overzicht……

Interessant is ook het artikel van over slimme verbindingen tussen maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp. Een kort citaat uit dit artikel: “Met name rondom de preventieve activiteiten zijn er slimme verbindingen te leggen. Het stimuleren van meedoen en ontmoetingsactiviteiten en het stimuleren van vrijwillige inzet rondom jeugd en gezin past bijvoorbeeld prima in beide wettelijke kaders. Dit sluit goed aan bij het gedachtegoed van de pedagogische civil society en positief jeugdbeleid. Vanuit de Jeugdwet gaat het om het versterken van het sociale netwerk en de eigen kracht en mogelijkheden van jongeren en ouders, die hierdoor beter in staat zijn om zelf ondersteuning te regelen. De nieuwe Wmo beoogt de betrokkenheid van mensen bij elkaar te vergroten en vrijwilligerswerk is hier bij uitstek geschikt voor.”

cropped-netwerk1.jpg

In onze benadering met lokale netwerken van gezinsvormen zie je deze ‘slimme’ verbindingen gerealiseerd worden. Enerzijds voor de kinderen die in gezinsvormen worden opgevangen en opgevoed in de lokale gemeenschap en anderzijds door het inzetten van het netwerk gezinsvormen voor kinderen die nog thuis wonen en gezinnen met beginnende problemen, met een behoefte van tijdelijke ondersteuning. Het ‘samenvloeien’ van jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning en de inzet van vrijwilligers (liever nog het sociale netwerk) krijgt vorm in een netwerk gezinsvormen.

Movisie signaleert heel optimistisch dat veel gemeenten slimme verbindingen leggen. Ik ben wat minder positief. Ik hoop dat in de komende transformatiejaren er meer ruimte komt voor het leggen van die verbindingen en het onderzoek naar de effecten daarvan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s